Anonimizacja dokumentu
Ten artykuł przeprowadza przez podstawowy proces anonimizacji pierwszego dokumentu w systemie Bluur.
Dodawanie dokumentu
Aby rozpocząć, dodaj dokument do systemu. Możesz to zrobić z poziomu Szybkiej anonimizacji na dashboardzie albo z poziomu wybranego projektu. Wybierz plik z dysku lub przeciągnij go do pola dodawania dokumentu. Po dodaniu pliku system rozpocznie jego przetwarzanie.

Automatyczna klasyfikacja
Po wgraniu dokumentu Bluur automatycznie rozpoczyna klasyfikację danych.
System analizuje dokument i oznacza elementy, które mogą wymagać ochrony, takie jak dane osobowe, dane kontaktowe, dane finansowe, dane adresowe, sygnatury, numery identyfikacyjne oraz inne informacje poufne.

Weryfikacja pól
Po zakończeniu klasyfikacji otworzy się widok dokumentu z oznaczonymi polami.
Przed wykonaniem anonimizacji sprawdź, czy system poprawnie rozpoznał dane wymagające ochrony. W razie potrzeby możesz usunąć błędnie wykryte pole, przesunąć je albo zmienić jego rozmiar.
Usuń pole – najedź na oznaczenie i naciśnij Delete. Przesuń pole – kliknij pole lewym przyciskiem myszy i przeciągnij je w inne miejsce. Zmień rozmiar pola – przeciągnij kwadrat na krawędzi oznaczenia.
Szczegółowy opis pracy z wykrytymi polami znajduje się w sekcji Klasyfikacja AI.

Wybór danych
Na etapie anonimizacji użytkownik może zdecydować, które kategorie danych mają zostać ukryte w dokumencie.
Służą do tego suwaki widoczne przy poszczególnych kategoriach danych. Jeżeli dana kategoria zostanie wyłączona, pola przypisane do tej kategorii nie zostaną zanonimizowane.
Jeżeli chcesz ukryć dodatkowy fragment dokumentu, który nie został oznaczony przez system, możesz ręcznie zaznaczyć własny obszar do anonimizacji.

Wykonanie anonimizacji
Aby wykonać anonimizację, kliknij przycisk Anonimizuj.
System nałoży czarne pola na wszystkie aktywne obszary wybrane do anonimizacji. Oznacza to, że ukryte zostaną pola wykryte przez system oraz dodatkowe obszary zaznaczone ręcznie przez użytkownika.
Na tym etapie użytkownik może cofnąć zapisane zmiany w systemie i przywrócić dokument do etapu klasyfikacji. Możliwość cofnięcia zmian nie dotyczy pobranych plików. W zanonimizowanym pliku wynikowym anonimizacja jest zawsze nieodwracalna.

Pobieranie dokumentu
Po zakończeniu anonimizacji pobierz gotowy plik.
Zanonimizowany dokument nie nadpisuje oryginalnego pliku znajdującego się na dysku użytkownika. Użytkownik pobiera go jako nowy plik z dopiskiem _redacted_data oraz datą wykonania anonimizacji. Np. umowa_redacted_data_2026_03_31.pdf.


Archiwizacja dokumentu
Po anonimizacji możesz zarchiwizować dokument.
Archiwizacja powoduje usunięcie oryginalnego dokumentu źródłowego z systemu. W systemie pozostaje wyłącznie zanonimizowana wersja dokumentu.
Więcej informacji o przechowywaniu i usuwaniu dokumentów znajdziesz w sekcji Retencja dokumentów.
Po zarchiwizowaniu dokumentu nie ma możliwości powrotu do jego edycji w systemie. Przed archiwizacją upewnij się, że posiadasz oryginalny plik na dysku, jeżeli w przyszłości może być potrzebny ponowny dostęp do danych usuniętych w wyniku anonimizacji.

Podsumowanie
Aby zanonimizować pierwszy dokument, dodaj plik do systemu, sprawdź wyniki klasyfikacji AI, przejdź do etapu anonimizacji, wybierz zakres danych do ukrycia i kliknij Anonimizuj. Po zakończeniu procesu pobierz gotową, zanonimizowaną wersję dokumentu.
Ostatnia aktualizacja

